Jak kupować warzywa i owoce na sok?

Awokado

Wyciskarka do soków

Urządzenia pozwalające nam uzyskać świeże soki kupowane są z zamiarem częstego używania. Takie napoje mają przecież pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i, co najważniejsze, pozwolić nam zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Musimy więc jedynie wybrać nasze wymarzone urządzenie i… poznać kilka istotnych informacji, które pozwolą nam uzyskać nie tylko jak najbardziej pyszne soki, ale i pełne witamin i minerałów.

Sok ze sklepu czy z wyciskarki?

Soki uzyskane z wyciskarki do soków nie sposób porównać z innymi napojami tego rodzaju. O co chodzi? Soki, które możemy kupić w sklepach mają długie terminy ważności, ale jednocześnie niemal zero składników odżywczych, co oznacza, że nie wpłyną pozytywnie na działanie naszego organizmu. Co więcej, takie napoje mają ogromną ilość cukru, przez co mogą powodować tycie oraz choroby. Z tych powodów powinniśmy z nich całkowicie zrezygnować. Znacznie lepiej jest w przypadku napojów z sokowirówek, ale i one w wyniku podgrzania soku w urządzeniu, tracą wiele cennych składników odżywczych, ale posiadają jedynie naturalne cukry. Natomiast wyciskarki do soków pozwalają uzyskać napój pełen wartości odżywczych – urządzenie to nie podgrzewa napoju, sam proces jest dłuższy niż w przypadku sokowirówek, ale dzięki temu otrzymujemy sok, który posiada wszystkie witaminy i minerały, które wcześniej zawarte były w surowcach, użytych do jego produkcji. Wyciskarki do soków można znaleźć na https://www.energiazdrowia.pl/pl/c/Wyciskarki-do-sokow/1.  

Zalety soków z wyciskarki

Świeże i pełne wartościowych elementów soki doskonale wpływają na ludzkich organizm. Nie tylko są sycące i pozwalają nam schudnąć, ale i poprawiają działania układu pokarmowego oraz odpornościowego, poprawiają nastrój, dodają energię czy redukują stres. Zapobiegają także licznym chorobom. Zdaniem naukowców, mogą uchronić nas nawet przed nowotworami. Musimy jedynie kupić odpowiednie surowce do naszych soków!

Jak kupować warzywa i owoce do wyciskarki?

W sklepie powinniśmy być czujni, już po przekroczeniu jego progu. Właśnie tutaj musimy dokonać wyboru. Jakimi zasadami powinniśmy się kierować? Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o sezonowości. Powinniśmy więc wybierać owoce i warzywa, które w danej chwili są “w sezonie”. Zimą może być z tym kłopot, ale wszystko odbijemy sobie latem i jesienią, kiedy surowców będzie najwięcej. Po wybraniu odpowiednich produktów możemy już tylko uważnie im się przyjrzeć. Nie wybieramy surowców z śladami gnicia i pleśni. Ponadto najlepiej wybierać produkty uprawiane naturalnie, które nie są pryskane żadnymi chemikaliami.